Poissaolojen seurantakäytäntö Paimion kouluissa

Poissaolokäytänteistä lähetetty viesti

Varhainen puuttuminen koulupoissaoloihin - rajana 50 tuntia poissaoloja

Koulunkäynti on oppilaan työtä. Vanhempien/huoltajien tehtävänä on tukea oppilasta positiiviseen suhtautumiseen koulunkäyntiä ja sieltä saatavia tehtäviä kohtaan. Huoltaja on tärkeässä roolissa tukiessaan lasta koulunkäynnin onnistumisessa. Joskus koulunkäynnissä on haastetta ja poissaoloja syystä tai toisesta kertyy.

Paimion kaupunki on ottanut käyttöön toimintamallin, joka on käytössä myös useissa naapurikunnissamme. Mallin avulla pyritään oppilaan koulupoissaoloihin puuttumaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jotta opiskeluissa eteneminen ei vaarantuisi. Varhaisen puuttumisen avulla pyritään ehkäisemään pahemman kierteen syntyminen ja sitä kautta mahdollinen syrjäytymisriski.

Tämän uuden toimintamallin myötä opettaja tai luokanvalvoja ottaa yhteyttä huoltajaan, kun poissaoloja on enemmän kuin 50 tuntia. Mikäli sen keskustelun pohjalta tulee ajatus, että oppilas saattaisi hyötyä asian lisäselvittelystä, luokanvalvoja ja oppilashuollon toimijat yhteistyössä kutsuvat huoltajat neuvotteluun. Neuvottelussa on oppilaan, huoltajien ja opettajan lisäksi paikalla mukana tarvittavia yhteistyötahoja, kuten kouluterveydenhuollon edustaja, koulukuraattori, koulupsykologi, sosiaalipalvelujen edustaja sekä tarvittaessa rehtori. Neuvottelussa on tarkoitus käydä perheen kanssa koulunkäynnin tilanne kokonaisvaltaisesti läpi ja yhdessä etsiä ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin. Tämän uuden toimintamallin toivotaan antavan mahdollisuuksia puuttua yksilöllisesti oppilaan tilanteeseen ja etsiä ratkaisuja koulunkäynnin turvaamiseksi.

Terveisin,
Paimion koulujen väki