Perusopetus Paimiossa 23.3. alkaen + opetusministerin vetoomus

Tilannetieto perusopetukseen ilmoittautueista sekä opetusministerin vetoomus

Hyvät huoltajat,

Tämänhetkisen tilannetiedon mukaan Paimiossa on 23.3. alkaen lähiopetukseen ilmoitettu tulevaksi 125 oppilasta 1300:sta. Tämä on melkein 10 % kaikista peruskoululaisistamme.

(Vertailun vuoksi esim. Tampereella kouluun on tulossa vain 4 % oppilaista.)

Tilanne kouluittain on Paimiossa tämän hetken tiedon mukaan seuraava (lähiopetukseen ilmoittautuneet):
- Hanhijoki 10
- Jokela 44
- Kriivari 15
- Vista 56

Vaikka perjantaina linjaukset juridista syistä muuttuivat niin, että oikeutta koulunkäyntiin ei rajata vanhempien ammattien perusteella, ensisijainen toive ja suositus on, että oppilaat eivät tulisi kouluun, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

Opetusministeri Li Andersson on 21.3.Twitterissä todennut seuraavaa:

"Vetoan Suomen vanhempiin. Nyt on tärkeintä vähentää omat ja lapsesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1-3 vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko. Tämä on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä.

Olemme vakavassa tilanteessa, ja on tärkeää varmistaa yhdessä, että koronaviruksen hidastamiseksi käyttöön otetut rajoitustoimet todella tehoavat ja hallitus ei joudu ottamaan käyttöön vielä voimakkaampia toimia.

Koulujen ja varhaiskasvatuksen ohjeistus on selvä. Varhaiskasvatusikäiset ja 1-3 vuosiluokkien pienet koululaiset viedään lähiopetukseen vain jos on aivan pakko."

Myös opetus- ja kulttuuriministeriön www-sivuilla todetaan, että kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1—3 luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Jos haluatte muuttaa ilmoittautumistietoa lapsenne osalta, että hän ei osallistukaan lähiopetukseen, tilannetietoa voi muuttaa Wilmassa olevan lomakkeen avulla. 

Paimion peruskouluissa maanantaista 23.3. alkaen rehtorit johtavat ja päättävät siitä, miten opetusta (sekä etäopetus suurimmalle osalle oppilaista että lähiopetus osalle) käytännössä toteutetaan koulun oppilaille.

Arvioimme tilannetta alkavan viikon aikana yhdessä, onko opetusta, kouluruokailuja, koulujen siivousta ja koulukuljetuksia järkevä jatkaa normaalin arjen mukaisesti, kun kuitenkin noin 90% oppilaista on pois koulusta. Meidän tulee varautua myös siihen, että henkilöstöä voi sairastua.

Lisäksi pidän tärkeänä, että Paimiossa ruoka- ja puhdistuspalveluista vastaavan Arkean resursseja ei ripotella joka kouluun, ja kuljeteta esim. aterioita tarjottavaksi ja siivota kaikkia koulutiloja siksi, että koko koulussa on enimmillään vain 10-15 oppilasta. Toimintojen mahdollisella keskittämisellä voidaan vapauttaa resursseja esim. terveydenhoidon sekä vanhustenhuollon toimitilojen siivouksen sekä ateriapalveluiden turvaamiseen. Myöskään koulukuljetusautojen ajattaminen tyhjinä tai lähes tyhjinä ei ole järkevää.

Tilanne voi muuttua opetuksen järjestämisen ja koulukuljetusten toteuttamisen osalta. Siksi pyydän, että huoltajat nyt alkavalla viikollakin seuraavat aktiivisesti tiedotusta Wilmassa sekä koulusta annettavia ohjeita.

Voimia kaikille alkavaan viikkoon toivottaen,

Jyrki Lumiainen
sivistysjohtaja, Paimion kaupunki

p. 050 360 6445