Paimion sivistyspalvelut tiedottaa 19.3.2020 klo 20

Ajankohtaistiedote Paimion sivistyspalveluista, sis. mm. tietoa väliaikaista opetusjärjestelyistä.

Varhaiskasvatus

Paimiossa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arki jatkuu toistaiseksi kaikissa toimintayksiköissä. Lapsista vain noin puolet on viime päivinä osallistunut toimintaan.

Huoltajia muistutetaan siitä, että vaikka päiväkodit ovat auki, huoltajien tulisi hallituksen suosituksen mukaisesti ensisijaisesti pyrkiä järjestämään lapsen hoito itse. Valtakunnalliset rajoitustoimet on säädetty siksi, että sosiaalisia kontakteja on pyrittävä kaikin eri keinoin vähentämään ja siten hidastamaan tartuntataudin leviämistä.

Varhaiskasvatuksen toimintojen mahdollisiin uudelleenjärjestelyihin ryhdytään ensi viikolla. Varhaiskasvatus varautuu mm. siihen, että yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla olevien huoltajien lasten hoitojärjestelyt voidaan turvata joustavasti myös silloin, jos vanhempi esim. joutuu pandemian edetessä tekemään määräyksestä sairaalassa ylityötä, eikä pääse hakemaan lasta päiväkodista ajoissa. Varhaiskasvatus joutuu varautumaan myös siihen, että päiväkotien henkilöstöstä useita työntekijöitä on sairaana samanaikaisesti. Tämän johdosta on syytä varautua siihen, että jossakin vaiheessa varhaiskasvatuksen järjestämistä tiivistetään nykyistä harvempiin toimipaikkoihin palveluiden turvaamiseksi.

Olemme saaneet tiedusteluita siitä, hyvitetäänkö perheiden asiakasmaksuja jollakin tavalla, kun lapsia otetaan suosituksen mukaisesti pois varhaiskasvatuksesta. Opetusministeri Andersson suositti eilen kuntia näin toimimaan. Maksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä päätökset tekee aikanaan Paimion  koulutuslautakunta. Vastauksia asiaan ei siis vielä ole, mutta asiaa selvitetään ja siitä päätetään myöhemmin. Nyt ensisijaista on se, että kaikki pyrkivät suojautumaan tartuntataudilta sekä omalla toiminnallaan tekevät parhaansa hidastaakseen pandemian etenemistä.

 

Perusopetus, lukio ja kouluruokailu

Poikkeusolosuhteissa sekä Paimion peruskoulujen että Paimion lukion etäopetusjärjestelyt ovat tällä viikolla lähteneet hienosti käyntiin. Koulutyö ja opiskelu jatkuu pääasiassa etäyhteyksin, toistaiseksi ainakin pääsiäiseen asti. Kiitos oppilaille ja huoltajille – järjestely aiheuttaa lisää työtä ja kuormitusta kotona. Koulujen henkilöstö tekee parhaansa, jotta oppimisen arki jatkuisi, vaikka toimintatavat nyt muuttuvat joksikin aikaa.

Poikkeustilanteessa etäopetuksessa olevat ja opiskelevat peruskoululaiset sekä lukion opiskelijat eivät ole oikeutettua kouluruokailuun.

Lasten ja nuorten päivittäisen ruoan järjestäminen on ensisijaisesti kotien vastuulla. Jos perheellä on kouluruokailumahdollisuuden puuttumisesta johtuen ongelmia lapsen päivittäisen ravitsemuksen järjestämisessä, huoltajia pyydetään ottamaan yhteyttä Paimion kaupungin sosiaalitoimistoon, puh. 02 4745 127.

 

Perusopetuksen väliaikaiset opetusjärjestelyt 23.3.2020 alkaen

Rajattu osa peruskoulujen oppilaista on oikeutettuja saamaan peruskoulussa lähiopetusta, vaikka suurin osa opiskeleekin kotona. Rajaukset lähiopetukseen oikeutetuista täsmentyivät 18.3.2020 voimaan tulleella valtioneuvoston asetuksella. Lisätietoa löytyy täältä:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410845/varhaiskasvatukseen-seka-opetuksen-ja-koulutuksen-jarjestamisvelvollisuuteen-valiaikaisia-rajoituksia

Lähiopetukseen oikeutettuja, jotka on ilmoitettu osallistuviksi koulutyöhön koulussa, on Paimiossa noin 55. Olemme tänään yhdessä rehtorien kanssa tehneet päätökset, miten peruskouluarki jatkuu rinnakkain niin etä- kuin lähiopetuksena.

Paimiossa lähiopetukseen oikeutettujen peruskoululaisten opetus keskitetään 23.3.2020 alkaen Paimion Jokelan kouluun.

Suurin osa lähiopetukseen osallistuvista oppilaista on Jokelan koulun oppilaita. Lisäksi opetus voidaan Jokelan koulussa hajauttaa eri rakennuksiin tartuntatautiriskin pienentämiseksi.

Lähiopetukseen osallistuvista oppilaista muodostuu kaksi 1. luokan, kaksi 2. luokan, yksi 3. luokan sekä yksi erityisen tuen pienryhmä. Näihin ryhmiin opettajiksi ja koulunkäynninohjaajiksi määrätään työntekijöitä kaikista Paimion peruskouluista (4).

Poikkeusjärjestelynä toimivan Jokelan "väliaikaisen koulun" rehtorina toimii Jokelan koulun rehtori Tarja Vuontela (tarja.vuontela(at)paimio.fi / puh. 02 474 5331).

Käytännön järjestelyistä tiedoksi:

- Koulupäivät joka päivä joko klo 9 – 13 tai 9 – 15.

- Maanantaina 23.3.2020 oppilaat kokoontuvat Jokelan koulun pihalle klo 9. Henkilökunta on koulun pihalla vastaanottamassa oppilaita.

- Muissa kuin Jokelan koulussa normaalisti koulua käyville oppilaille järjestetään koulukuljetus omalta lähikoululta aamuisin Jokelan kouluun, ja iltapäivällä koulupäivän jälkeen Jokelasta omalle lähikoululle. Oppilas kulkee itse normaalin koulumatkansa kotoa lähikouluun ja takaisin. Kriivarin ja Hanhijoen kouluilta Jokelan koululle ajettavat koulukuljetukset voidaan ajattaa Vistan koulun kautta. Näin kaikille niille oppilaille, joiden koulupaikka 23.3. alkaen väliaikaisesti vaihtuu, säilyy kuljettavana omatoimisesti vain normaali tuttu koulumatka kodin ja oman lähikoulun välillä.

- Jos oppilas on jo normaalioloissakin kuljetusoppilas, koulukuljetukset reititetään ajamaan oppilaat Jokelan kouluun.

- Koulukuljetusasioista (aikataulut, reitit, pysäkit, liikennöitsijät) tiedotetaan tarkemmin erikseen Wilman kautta perjantain 20.3. aikana niille oppilaille/huoltajille, joita asia koskee.

- Kouluterveydenhoito Paimiossa keskitetään 23.3.2020 alkaen Jokelan koululle.

- Oppilashuollon koulukuraattorit ja -psykologit ovat tavoitettavissa heidän jo aiemmin antamien ja koulujen tiedottamien yhteystietojen kautta. Lähiopetuksessa jatkavat oppilaat ja heidän huoltajansa voivat olla yhteydessä niihin työntekijöihin, jotka hoitavat ko. tehtäviä normaalitilanteessa oppilaan omassa lähikoulussa.

- MLL Paimion paikallisyhdistyksen järjestämä koululaisten aamupäivätoiminta siirretään järjestettäväksi Jokelan kouluun 23.3. alkaen. Toiminta siis jatkuu, toimintapaikka vain vaihtuu. Aamupäivätoimintaa järjestetään klo 7 – 9. Lisätietoja tästä asiasta antaa toiminnanohjaaja Salla Järvinen (perhetalohattara(at)gmail.com / puh. 0400 415 475)

- Kaupungin järjestämä koululaisten iltapäivätoiminta jatkuu Jokelan koulussa. Iltapäivätoimintaa järjestetään 23.3. alkaen poikkeusolosuhteissa Jokelassa joka päivä klo 13 - 17. Kaikki ne lapset, jotka normaalioloissakin osallistuisivat ip-kerhoon, voivat olla iltapäiväkerhossa klo 17 asti, vaikka normaalitilanteissa oman lähikoulun ip-kerho päättyisi jo klo 16. Toiminta-ajan pidentymisestä ei veloiteta ylimääräistä maksua, eikä oikeudesta olla iltapäiväkerhossa klo 17 asti tehdä erillistä päätöstä. Jokelan koulun iltapäiväkerhon puh. 050 559 4351.

- Erillisiä kuljetuksia iltapäiväkerhosta kotiin tai oppilaan omalle lähikoululle ei järjestetä. Huoltajat vastaavat oppilaan matkoista kotoa aamupäivätoimintaan sekä iltapäivätoiminnasta kotiin.

 

Mikäli poikkeusolosuhteet jatkuvat maassamme pääsiäisen jälkeenkin, näiden poikkeusjärjestelyiden mukaisesti toimintaa voidaan Paimiossa jatkaa tarpeen mukaan.

 

Jyrki Lumiainen
sivistysjohtaja, Paimion kaupunki
p. 050 360 6445