Tiedote Paimion koulujen oppilaiden ja Paimion lukion opiskelijoiden koteihin 16.3.2020 klo 21:30

Tiedote Paimion koulujen oppilaiden ja Paimion lukion opiskelijoiden koteihin 16.3.2020 klo 21:30

Elämme historiallisia aikoja. Maassamme valmistaudutaan ottamaan poikkeusolojen lainsäädäntö käyttöön.

Valtioneuvoston tänään 16.3.2020 antamat linjaukset koronaviruspandemiaan liittyen ovat erittäin poikkeukselliset.

Noudatamme Paimiossa VN:n suosituksia, joiden mukaan peruskoulujen ja lukion tilat suljetaan 18.3.2020 alkaen. (Ylioppilaskirjoitukset järjestetään viime viikon lopulla muutetun aikataulun mukaisesti.)

Oppilaitosten sulku kestää tämänhetkisen linjauksen mukaan 13.4.2020 asti.

Henkisesti on syytä varautua siihen, että sulkuaika voi olla tätä pidempikin, mutta tässä vaiheessa ratkaisut on tehty pääsiäiseen asti.

Paimion lukiossa etäopetukseen ja -opiskeluun siirryttiin jo koulutuksen järjestäjän omalla päätöksellä tästä päivästä 16.3.2020 alkaen. Tämä jatkuu nyt ainakin 13.4.2020 asti. Sama muutos koskee keskiviikosta 18.3.2020 alkaen kaikkia Paimion  peruskouluja.

Kartoitamme nyt 16.-17.3.2020 aikana, kuinka paljon meillä on sellaisia 1-3 –vuosiluokkien oppilaita, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Näille lapsille perusopetusta on järjestettävä koulussa myös ajalla 18.3. – 13.4.2020.

Lisäksi kartoitamme ne erityisen tuen piirissä olevat oppilaat, joiden huoltajat eivät pysty järjestämään lapsen hoitoa kotona. Näiden lasten perusopetus järjestetään myös koulussa, vaikka muuten koulu on suljettuna.

Näistä asioista on lähetetty erikseen kohdennettu kysely Wilman kautta niihin perheisiin, joita asia koskee.

Kun saamme ko. oppilasmäärät tietoomme tiistain 17.3. aikana, teemme rehtorien kanssa ratkaisut, miten ja missä peruskouluopetusta Paimiossa järjestetään. Ratkaisuilla voi olla vaikutuksia myös koulukuljetusjärjestelyihin 18.3.2020 alkaen. Niistä pyrimme tiedottamaan myös Wilman kautta niin nopeasti kuin mahdollista.

Kaikkien muiden peruskoululaisten opetus järjestetään erityisjärjestelyin, eivätkä oppilaat tule kouluun keskiviikosta alkaen.

TVT-koordinaattori, koulujen atk-vastuuopettajat sekä digitutorit koordinoivat, ja koulun rehtori ohjeistaa koulussaan huoltajille sen, miten oppilaille jaetaan tarvittaessa tietokoneet ja nettiyhteydet, jos niitä ei oppilaan kotona jo ole.

Valtioneuvoston suosituksessa todetaan, että tavoitteena on, että opiskelu etenee suunnitelmien mukaisesti. Rehtorien kanssa tänä iltana käydyssä kokouksessa totesimme, että kouluissa opettajat käyvät ti 17.3.2020 aikana keskustelut siitä, millä tavalla ja miten eri luokka-asteilla lähdetään opetusta toteuttamaan poikkeusjärjestelyin.

Etäopetuksen käytännön järjestelyistä rehtorit tiedottavat kouluissaan oppilaille ja huoltajille tiistain 17.3.2020 aikana.

Aluehallintovirastosta on varmistettu seuraavat linjaukset, jotka huoltajien on hyvä tiedostaa:

-  kotiin jääville oppilaille ei tarvitse tarjota/järjestää taito- ja taideaineiden opetusta (liikunta, käsityö, musiikki, kuvataide, kotitalous)

-  kaupungilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotiin jääville oppilaille

-  opetuksen järjestäjän vakuutukset eivät ole tavanomaisessa laajuudessaan voimassa, kun opetusta ei toteuteta lähiopetuksena.

Huoltajien on syytä huolehtia lapsensa tarvittavasta vakuutusturvasta kotona olemisen ajalta.

Ainakin viikon 12/2020 ajan koulujen henkilöstö työskentelee koulussa normaalin aikataulun puitteissa. Jatkossa harkitaan myös etätyöjärjestelyjä. Opettajat tiedottavat, millä tavalla ovat oppilaiden ja huoltajien tavoitettavissa poikkeusolosuhteissa.

Etäopetus- ja –opiskelujärjestely ei tarkoita oppilaille lomaa. Opetukseen osallistutaan aktiivisesti päivittäin siitä huolimatta, että oppilaat eivät käy koulurakennuksessa. Opettajat seuraavat oppilaidensa opetukseen osallistumista ja mahdollisia poissaoloja myös etäopetuksesta. Sairaspoissaoloista ilmoitetaan kuten aiemminkin.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen VN:n suositukset eivät ottaneet kantaa. Tässä vaiheessa näkemys on Paimiossa se, että niille oppilaille vuosiluokilla 1-2, jotka koulutyössä jatkavat, ja jotka ovat aiemminkin osallistuneet ap-ip-toimitaan, ko. toiminta jatkuu. Koska emme kuitenkaan vielä tiedä oppilasmääriä, myös ap-ip-toiminnan käytännön järjestelyt täsmentyvät tiistain 17.3.2020 aikana. Niistä tiedotetaan erikseen, mikäli toiminnassa tapahtuu muutoksia (esim. keskitetään yhteen toimipaikkaan tms.).

Jokaisen työpanos on tärkeä ja arvokas, ja näinä poikkeuksellisina aikoina hyvän yhteistyön merkitys kotien ja koulujen välillä korostuu entisestään.

Meidän tehtävämme on tehdä parhaamme ja huolehtia siitä, että lasten ja nuorten opetustyö jatkuu mahdollisimman laadukkaasti.

Toivon kodeilta lapsia ja nuoria kannustavaa ja rohkaisevaa sekä koulujen kanssa joustavan yhteistyön tekemiseen halukasta asennetta.

Yhteistyöterveisin

Jyrki Lumiainen
sivistysjohtaja, Paimion kaupunki
p. 050 360 6445