TIEDOTE ERITYISRUOKAVALIOIDEN ILMOITTAMISESTA PAIMION KOULUISSA

Kouluruokailun tavoitteena on ylläpitää ja edistää oppilaan terveyttä ja työtehoa. Kouluruokailu on osa koulun oppilashuoltoa ja samalla osa koulun kasvatus- ja opetustyötä. Paimion kaupungin peruskouluissa ja lukiossa oppilaalle tarjotaan allergian tai sairauden vaatima erityisruokavalio. Uskonnolliset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaisesti ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen poissa kouluruokailusta on perusteltua.

Jos oppilaalla todetaan ruoka-aineallergia tulee huoltajan ilmoittaa asiasta mahdollisimman nopeasti koulun keittiöön ISS:n erityisruokavalio-lomakkeella sähköpostitse ja toimittaa keittiölle myös lääkärintodistus. Jatkossa huoltaja lähettää aina lukuvuoden alussa ISS:n erityisruokavalio-lomakkeen sähköisenä keittiön sähköpostiin, jos erityisruokavalion tarve jatkuu. Huoltajan tulee ilmoittaa erityisruokavalion tarve myös luokan opettajalle.

Pysyvät sairaudet, jotka vaativat erityisruokavaliota (kuten keliakia, diabetes) tulee ilmoittaa keittiöön, kun ne todetaan tai koulu vaihtuu. Tällöin tulee keittiöön toimittaa myös lääkärintodistus. Lääkärintodistusta ei tarvitse toimittaa vuosittain, mikäli lausunnon kirjoittanut lääkäri on määritellyt erityisruokavaliolle pidemmän voimassaoloajan.

Laktoositon ruokavalio tulee ilmoittaa keittiöön koulun alkaessa tai koulun vaihtuessa, tähän ei tarvita lääkärin todistusta vaan tähän riittää erityisruokavalioilmoitus. Kouluruoka on pääsääntöisesti laktoositonta, mutta vähälaktoosiset ja laktoosittomat ruokavaliot tulee kuitenkin ilmoittaa mm. ruokajuomia ja retkieväitä varten.

Huoltajan tulee ilmoittaa ruokavaliomuutoksista tuotantokeittiöön mahdollisimman pikaisesti sähköisesti.

Huoltajan ilmoitus Todistus erityisruokavalion tarpeesta lomakkeella riittää, kun kyseessä ovat uskonnolliset ruokarajoitukset.

Erityisruokavalion tarve tarkistetaan aina syyslukuvuoden alussa. Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan.

1 ja 7 luokan oppilaat ovat käyneet kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa kesällä ja nämä erityisruokavalioilmoitukset toimitetaan suoraan tuotantokeittiöihin. Mikäli oppilas ei ole käynyt kesällä tarkastuksessa tulee huoltajan toimittaa erityisruokavalioilmoitus tuotantokeittiöön.

Erityisruokavalion ilmoituslomake on Paimion kaupungin sivulla kohdassa Kaupunki ja hallinto > Tukipalvelut > Ruokapalvelut > Erityisruokavaliot

 

Tuotantokeittiöiden yhteystiedot:

LukionPata:

[email protected].com

Hanhijoen, Jokelan ja Kriivarin koulun oppilaat

                                                                

VistanPata:

[email protected]

Vistan koulun oppilaat

 

Ruokapalvelun puolesta

Ulla Komulainen

Palvelupäällikkö